Verwachtingen Apple: Welk nieuws in 2015?

Apple kan weer lachen. Na een jaar waarin geen enkele nieuwe productcategorie werd uitgevonden, waarin het uitrollen van een nieuw product meer voelde als een verplichting dan als technologisch entertainment wist Apple in 2014 terug met de traditie aan te knopen. Het kon opnieuw verrassen met de introductie van diensten en producten en de concurrentie was weer op achtervolgen aangewezen.

Het iPhone 6 event bijvoorbeeld was typisch Apple. Spanning, entertainment en zelfs controverse. Het viel op hoe goedgemutst de Apple medewerkers waren tijdens het event.

Maanden later (en met ondertussen miljoenen verkochte iPhone 6 en 6 Plus toestellen dient zich de vraag aan waarmee Apple ons in 2015 nog verrassen kan.

Apple Presentatie Nieuwe Smartphone
Focus op bedrijven

Eén ding is zeker, 2015 wordt het jaar waarin Apple zich gaat concentreren op het veroveren van de zakelijke markt.

Vijf maanden geleden verbaasde Apple de tech-gemeenschap toen het aankondigde een lange-termijn verband aan te gaan met IBM. Hierdoor hoopt het bedrijf mobiel eindelijk volwassen te maken voor grote bedrijven.

Het probleem was tot nu toe niet zozeer om iPads en iPhones de werkvloer op te krijgen. Veel werknemers profiteerden al van Bring Your Own Device-policies (BYOD) om hun favoriete toestel mee op kantoor te nemen. Maar het partnerschap met IBM moet zorgen dat de Apple-toestellen ook langs de voordeur naar binnen komen, na aankoopbeslissingen door het management.

Met hulp van IBM

Maar in verticaal georganiseerde sectoren, waar Apple graag een voet aan de grond wil krijgen, zal het bedrijf de expertise nodig hebben van een bedrijf als IBM wat betreft integratie, het bouwen van frameworks en direct sales-contacten.

En heel waarschijnlijk zal Apple, als het binnen sectoren zoals transport, financiële diensten, verzekeringen en gezondheidszorg wil werken ook één nieuw toestel moeten uitbrengen. De nieuwe iPad met 12.9 of 12.1 inch scherm. Een supersized iPad lijkt onvermijdelijk als Apple de echte powerusers verleiden.

Supersized tablet

Met zo’n 12.9 tablet zal Apple niet enkel concurreren op de tabletmarkt maar ook voor het eerst op de PC-markt. Het was altijd moeilijk bedrijven te laten overschakelen van Windows PC’s naar Macs maar met een grote iPad die zowel onderweg als op kantoor gebruikt kan worden zou dat wel eens een stuk gemakkelijker kunnen worden. Bovendien kan de iPad nu ook gewoon Office-apps uitvoeren.

Veel van wat Apple deed in 2014 bestond uit het kiemen leggen voor ontwikkelingen die het grote publiek pas in 2015 zal opmerken. iOS 8 en OS X Yosemite’s Continuity zouden voor het bedrijfsleven erg cruciaal kunnen blijken. Continuity laat immers toe om aan een taak te beginnen op de iPad en verder te werken op de Mac. Zeker met Windows 8 wat maar niet van de grond wil komen in bedrijfsomgevingen liggen er daar heel wat kansen voor Apple.

Maar zoals we gewend zijn van Apple lekte er eigenlijk weinig uit over waar we ons in 2015 nu echt aan kunnen verwachten. Dat houdt ook de spanning er een beetje in natuurlijk. We zijn benieuwd!

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes